В последния ден на шведското председателство на Съвета на ЕС държавите

...
В последния ден на шведското председателство на Съвета на ЕС държавите
Коментари Харесай

Съветът на ЕС прие позицията на България в защита на розовото масло

В последния ден на шведското председателство на Съвета на ЕС държавите членки, на равнище Комитетът на непрекъснатите представители, утвърдиха законодателно предложение, което запазва досегашния метод за систематизиране на етеричните масла. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.
Във връзка с оферти от Европейската комисия Регламент за изменение на законодателството по отношение на класификацията, етикетирането и пакетиране на субстанции и смеси, Съветът одобри причините на България и още седем страни членки за компликациите при приемане на оферти метод и включи уговорка за обзор, изискваща нови разбори от Комисията, които да бъдат показани след 4 години.  Позицията в отбрана на производителите на етеричномаслени култури на България бе показана от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев на съвещанието на Съвета по земеделие и риболовство, което се организира на 26 и 27 юни в Люксембург. Тогава той съобщи, че България упорства да се резервира актуалният метод към класифицирането на етерични масла, с цел да продължи обичайното развъждане на култури в Европейски Съюз, от които те се добиват, и да се запазят приходите на заетите в бранша аграрни производители и сезонни служащи.
Министър Вътев настоя да се изключат етеричните масла от концепцията за сложни субстанции, тъй че те да не престават да бъдат класифицирани по актуалните правила като субстанции, а не като смеси.
Решението на Съвета на Европейски Съюз е позитивен прогрес за производителите на натурални съставки за парфюмерия и козметика. Все още предстоят договарянията с Европейския парламент за договаряне на финалният текст на регламента.  Министър Вътев разяснява, че постигнатото решение е достижение на цялото държавно управление и персонално и на премиера акад. Николай Денков. Министър-председателят изрично отбрани българското розово масло и останалите натурални етерични масла на съвещанието на Европейския съвет. По време на дебата по тематиката „ Икономика “ той уточни значителен пропуск в плана на Регламента за систематизиране, етикетиране и пакетиране на химикали (CLP), който слага етеричните масла в графата на рисковите химични смеси.
„ Когато обсъждаме дали нещо е нездравословно, трябва да гледаме освен кое е веществото, а и каква е неговата централизация. Именно от нея зависи дали веществото е рисково или не. В текста на регламента, който се показва, думата „ централизация “ липсва “, изясни пред публицисти в Брюксел акад. Николай Денков, който е знаменит академик в региона на химията и физикохимията.
Пред останалите водачи българският министър председател е определил подготвяния европейски правилник като злоупотреба с науката. Той категорично е помолил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен текстът да бъде прецизиран, защото „ не е теоретичен, какъвто би трябвало да бъде “, и е получил схващане от нейна страна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР